Hakkımızda

Obstruktif uyku apnesi, yaygın bir hastalık olarak bilinmekle birlikte ülkemizde bu hastalığın ciddiyeti, fenotipleri (örneğin pozisyonel uyku apnesi, REM ile ilişkili uyku apnesi) ve komplikasyonları ile tedavinin etkisi konusunda sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu bağlamda birçok Avrupa ülkesinde ulusal ve uluslararası veri tabanları oluşturulmuş ve oluşturulmaktadır. Bunlardan biri, ESADA (European Sleep Apnea Database) veri tabanı olup, İsveç’te Göteborg Üniversitesi tarafından koordine edilmektedir. ESADA’daki verilerin çoğunluğu kardiyorespiratuvar uyku testleri (poligrafi) sonuçlarını içermekte olup, yayımlanan çalışmalardaki polisomnografik skorlamalarda da 1999 ve 2007 Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi [American Academy of Sleep Medicine (AASM)] kriterleri kullanılmıştır. Bu kriterler, 2012 yılında AASM tarafından revize edilmiştir. 

Ülkemizde rutin uygulamalarda tanı amacıyla polisomnografi yapıldığından, özellikle uyku apne fenotiplerinin belirlenmesi ve uyku apne ciddiyetinin ve uyku kalitesinin ortaya konulmasında büyük bir olanak bulunmaktadır. Ayrıca, ulusal göğüs hastalıkları ve uyku dernekleri ile de AASM kriterleri güncellenmekte ve akredite olan merkez sayısı giderek artmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Kasım 2015 tarihinden itibaren ayrıca kardiyorespiratuvar uyku testi uygulaması da başlatılmıştır. Uluslararası pratik uygulamaları ve ülkemizde artan uyku testi gereksinimini de hesaba katarak bu yöntemin diğer merkezlerde de kullanılmaya başlanacağını öngörmekteyiz. Bu konu, Sağlık Bakanlığı ve SGK nezdinde de gündeme alınmış ve karar aşamasındadır.  

TÜRKAPNE (Türkiye Uyku Apne Veri Tabanı) adıyla başlattığımız bu çalışmanın birincil amacı uyku apnesi hastalarının antropometrik özelliklerini, gündüz aşırı uykululuk ölçümlerini, poligrafik ve/veya polisomnografik verilerini (uyku apne ciddiyeti, fenotipleri, vs.) ve ek hastalıklarını içeren kesitsel bir veri tabanı oluşturmaktır. İkincil amaçlar, uyku apnesi ve fenotipleri ile metabolik, kardiyovasküler ve diğer hastalıklarla birlikte trafik ve iş kazaları arasındaki ilişkileri ve tedavi etkinliğini araştırma olacaktır. Üçüncül amaçlar ise, uyku apnesi tedavisinde ilk tercih edilen pozitif hava yolu basıncı (PAP) hasta uyumunu araştırmak ve merkezler arası farklılıkları, kalite kontrolü ve sağlık ekonomisi açısından araştırmalara zemin hazırlamak olacaktır. 

TÜRKAPNE ulusal projemiz uzun bir çalışma döneminden sonra, Türk Toraks Derneği'nin sponsorluğunda veri girişlerine başlamış bulunmaktadır. Bu önemli destek için ayrıca teşekkür ederiz.

Yüksel Peker, Özen K. Başoğlu, Hikmet Fırat, ve TÜRKAPNE Çalışma Grubu

Clinical trials adresimiz: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02784977