Haber Bülteni 27 Ekim 2017

27.10.2017

1)
TÜRKAPNE (Türkiye Uyku Apne Veri Tabanı) uzun bir çalışma döneminden sonra proje hastası kayıtlarına başlamıştır. Türk Toraks Derneği'ne veri tabanının kuruluşu, yazılım, server ve teknik destek amaçlı sponsorluk için teşekkür ederiz. 
2)
Proje özetinde belirtildiği üzre, bu çalışmamızın birincil amacı uyku apnesi hastalarının antropometrik özelliklerini, gündüz aşırı uykululuk ölçümlerini, poligrafik ve/veya polisomnografik verilerini (uyku apne ciddiyeti, fenotipleri, vs.) ve ek hastalıklarını içeren kesitsel bir veri tabanı oluşturmaktır. İkincil amaçlar, uyku apnesi ve fenotipleri ile metabolik, kardiyovasküler ve diğer hastalıklarla birlikte trafik ve iş kazaları arasındaki ilişkileri ve tedavi etkinliğini araştırma olacaktır. Üçüncül amaçlar ise, uyku apnesi tedavisinde ilk tercih edilen pozitif hava yolu basıncı (PAP) hasta uyumunu araştırmak ve merkezler arası farklılıkları, kalite kontrolü ve sağlık ekonomisi açısından araştırmalara zemin hazırlamak olacaktır.
3)
Birincil, ikincil ve üçüncül amaçlarda belirtilen çalışmalar ayrı ayrı projelendirilecek ve her çalışmada aktif görev alacak araştırmacılar kendi aralarında koordineli olarak belli aralıklarla biraraya gelecektir.
4)
Verilerin kalite kontrolü için belli aralıklarla her merkezden rastgele seçilecek hastaların (yaklaşık %10) verileri bağımsız bir monitör tarafından kontrol edilecektir (kalite kontrolü projelendirmesi/bütçesi plan aşamasındadır). 
5)
Çalışmaların ileride analizi ve makale aşamasına geldiğinde yazarlık kriterleri önceden her çalışma için ayrı ayrı belirlenecektir.  Bu kriterler arasında çalışmaya dahil edilecek minimum hasta sayısı ve monitorizasyonda minimum kalite kriterlerini karşılıyor olma gibi prensiplere de öncelik verilecektir.
6)
TÜRKAPNE Veri Tabanı, multidisipliner yeni alt çalışmalar için opsiyonel olarak yeni veri girişlerine açık olup, hem ulusal hem de uluslararası bazda yeni projeler için verimli bir potansiyel teşkil etmektedir. Çalışma grubu olarak, Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji Anabilim Dalları başta olmak üzere ilgili Uyku ve branş dernekleriyle de koordineli olarak bu çalışmalarımızın gerçekleşmesini diliyoruz.

Yüksel Peker, Özen K. Başoğlu, Hikmet Fırat, ve TÜRKAPNE Çalışma Grubu