Güncel Durum - 9 Mayıs 2019

Değerli Arkadaşlar,


En son 3 Aralık 2018'de 2903 olan vaka sayımız, 9 Mayıs 2019 itibariyle 3616'ya ulaşmıştır. Aktif katkıda bulunan merkezlere ve arkadaşlarımıza teşekkürler.  

Dicle Üniversitesi 475 hasta ile ilk sırada, Ege Üniversitesi 356 vaka ile 2. sırada, Konya E.A.H. 269 vaka ile 3. sırada, Namık Kemal Üniversitesi 273 vaka ile 4. sırada, Bezmialem Üniversitesi de 262 vaka ile 5. sırada yer almaktalar. Geçen güncellemeden bu yana aramıza katılan Akdeniz Üniversitesi, Ankara Atatürk E.AH. ve İzmir Dr Suat Seren E.A.H ekiplerine de hoşgeldiniz diyoruz. Akdeniz Üniversitesi 183, Ankara Atatürk E.A.H de 130 vaka ile kısa zamanda önemli katkıda bulundular, teşekkür ediyoruz.

Ekte ayrı bir tabloda merkezlerin vaka girişlerinin kümülatif raporlarını da gönderiyorum. Kırmızı işaretlenen merkezlerimizin daha aktif olabilmeleri dileğimizdir. 

Verilerin monitorizasyonu ile ilgili olarak bağımsız bir firmadan teklif bekliyoruz, görüşmelerimiz devam ediyor.

Kesitsel ilk verilerin analizleri ve yayın konusunda bir tarih belirleyelim derim,önerim 30 Eylül 2019 deadline olmak suretiyle, monitorizasyonu yapılmış ve eksiksiz olarak girilmiş en az 100 vaka hedefimiz olsun ilgili yayında yazar kriterliği için. Bu konuda sizlerin önerilerinizi de bekliyorum. 

Monitorizasyonda hasta onam formları çok önemli, ayrıca demografik veriler, semptomlar ve ek hastalıklar bilgilerinin güvenilirliği çok önemli.  PSG raporlarının da primer sorumluluğu her merkezin sorumlu araştırmacısında. Bazı verilerin PSG kayıtlarını ve raporlarını rastgele kontrol etmemiz de çalışmalarımızın impact factor yüksek olan dergilerde yayınlanma ve bilimsel gücü kuvvetlendirecektir. Özellikle OSA fenotipleriyle ilgili çalışmalara odaklanacağımızdan, supin-AHI ve REM-AHI değerleri çok önemli. Girilen bazı verilerde, örneğin ağır OSA (AHI 50/saat), N3 %40, REM %30 gibi rakamlar göze çarpıyor, bunları her merkez sorumlusu kontrol etse iyi olur.

Selam, sevgi ve saygılarımla.

 

TÜRKAPNE Çalışma Grubu adına

Prof Dr Yüksel Peker

Koç Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı